Zoek in het uitgebreide archief van 6 maart 2014 tot nu

Inhoud

HealthCare magazine van 07/12/2017
 
ACTUALITEIT
‘Hot’ cybersecurityjaar 2018 voor ziekenhuizen

Het jaar 2018 wordt ongetwijfeld hot, met dank aan de voortsluipende opwarming van de aarde. Maar wat zou nog ‘hotter’ kunnen zijn? Een jaar van security rampspoed in ziekenhuizen. En de kans daarop is helaas niet gering…

“Straks pleisters met ontsmetting alleen in de apotheek?”

De veiligheid van elk product in de gezondheidszorg - of dat nu een geneesmiddel of een medical device is - moet gegarandeerd zijn, niet alleen in België, maar ook op Europees niveau en - als het even kan - wereldwijd. Maar soms kunnen wetten ook net leiden tot onduidelijkheid en onwerkbare toestanden. Dat is precies wat er nu aan het gebeuren is, vindt Marc Gryseels, voorzitter van Bachi, de overkoepelende organisatie van de niet-voorschriftplichtige geneesmiddelen, voedingssupplementen en medical devices.

Patiëntendata in gedeeld medischfarmaceutisch dossierNotified bodies weg uit de UKMedisch materiaal: 492 tekortkomingen

Sinds januari 2015 heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) 161 inspecties in de Belgische ziekenhuizen uitgevoerd om de staat en het onderhoud van het medisch materiaal na te kijken. De inspecteurs botsten daarbij op enkele verrassingen.

In de steigersBetere zorg als burger co-financiert

Singapore besteedt, in BBP, minder dan de helft van wat in België aan gezondheidszorg wordt uitgegeven, maar ze staat wel op de tweede plaats in de Bloomberg Healthcare Efficiency Ranking (2016). Ter vergelijking: België strandt op de 36ste plaats. Hoe doen ze dat? En wat kunnen wij ervan leren? De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteurs trok met 40 deelnemers voor vijf dagen naar Singapore. Het geheim van Singapore? Een geleide democratie en langetermijndenken.

“Verhuis moxifloxacine naar klasse IV…”

“Verhuis moxifloxacine naar klasse IV en betaal penicilline 100 procent terug.” Dat is het pleidooi van professor dr. Herman Goossens. Professor Goossens, ook ondervoorzitter van de Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee (BAPCOC) waarschuwde voor de miljoenen doden die we tegen 2050 riskeren, louter door antibiotica resistentie.

Oogarts Piet Noë is ‘Specialist van het Jaar’CHR Bergen lanceert « Mon CHR »

‘Mon CHR’, trouwens een première voor Belgique, staat voor een hele rist van nuttige hulpmiddelen voor de patiënt en zijn familie. Maar ook bezoekers kunnen via de app gemakkelijk informatie vinden.

Heilig-Hartziekenhuis heeft zorgclown in dienst“Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht…”

Drie wetten die de kaap van 15 jaar hebben genomen: de wet op de patiëntenrechten, de wet op de palliatieve zorg en de wet op de euthanasie. Manu Keirse was in 2002 kabinetschef van toenmalige minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet toen de wet op de patiëntenrechten nipt door de senaat geraakte. Nu, 15 jaar later, vindt Manu Keirse dat de wet eigenlijk niet ver genoeg gaat en kansen heeft laten liggen.

DOSSIER DAGHOSPITALISATIE
Dossier daghospitalisatieDaghospitalisatie: prima remedie maar nog nevenwerkingen…

Dat steeds meer aandoeningen via daghospitalisatie kunnen behandeld worden, is een goede zaak. Dat vindt gezondheidseconoom Lieven Annemans. Al zijn er wel een aantal kanttekeningen en voorwaarden. Want zomaar verschuiven naar daghospitalisatie zondermeer is niét zo’n goede zaak.

Opleiding komt tekort!“Dagchirurgie vraagt een hecht, stabiel team”

“Een goed chirurgisch dagziekenhuis uitbouwen vraagt flexibiliteit èn een strakke regie. Dat lukt nooit als een ziekenhuis gelijk een duivenkot is.” Orthopedisch chirurg Jo Maes is ook medisch diensthoofd van het Chirurgisch DagCentrum (CDC) van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde. Vijf jaar geleden gooide het ziekenhuis het roer om en startte men met een afgescheiden centrum voor dagchirurgie. Vijf jaar later barst het al uit haar voegen…

In de steigersSnel is daarom niet beter

Een pleidooi voor daghospitalisatie kan dan wel budgettair een goede zaak zijn, maar – zoals dokter Maes het duidelijk maakt – het mag niet ten koste komen van de patiënt. Een onderzoek van dokter Björn Stessel van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt bevestigt die terughoudendheid.

In de koffiekamer“Een patiëntje mag nooit een statistiek zijn”

Kinderen en ziekenhuizen… het gaat moeilijk samen. Als een kind dan toch een ziekenhuis nodig heeft, dan moet dat verblijf zo kort mogelijk gehouden worden, in een aangepaste omgeving. In het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in Brussel is alles aangepast aan de jonge patiënten. Honderden kinderen komen hier dagelijks over de vloer, tientallen krijgen er voor één dag een bed. Zoals de kinderen op de nierdialyse.

Drie vragen aan het multidisciplinaire team‘L’arbre à soi’, een nieuwe loot van Les Marronniers

Eind oktober heeft het Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (RCGG) Les Marronniers een nieuw psychiatrisch dagziekenhuis in de Stad van de Reuzen ingewijd. Gelegen buiten de muren van het ziekenhuis en dichter bij de leefomgeving van de patiënt, helpt L’arbre à soi zowel aan de doelstellingen van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg te voldoen als aan de vraag op het terrein.

THEMA IT
Zorg zonder grenzenMachine learning pakt medische big data aan

Ook in de medische wereld wordt ingezet op ‘machine learning’ om snel zinvolle inzichten te destilleren uit explosief groeiende datavolumes, in de dagelijkse zorgverstrekking.

Een ‘hot’ security jaar door ransomware

Kaspersky Lab voorspelt meer zware verstoringen van de werking van ziekenhuizen door aanvallen met ‘ransomware’, in casu malware, die kritieke data ontoegankelijk maakt door deze te versleutelen. De misdadigers geven vervolgens de vereiste ‘ontcijfersleutel’ pas vrij na de betaling van ‘losgeld’ (ransom), gewoonlijk in de vorm van niet traceerbare digitale munten (à la Bitcoin).