Zoek in het uitgebreide archief van 6 maart 2014 tot nu

Inhoud

HealthCare magazine van 08/02/2018
 
ACTUALITEIT
Ziekenhuisnetwerken naderen volgende fase

Over twee weken vindt de interministeriële conferentie Volksgezondheid plaats. Het thema ligt nu al vast: het zal gaan over de ziekenhuisnetwerken. Die conferentie is noodzakelijk want de erkenning van de netwerken is gemeenschapsmaterie.

Voor zomerreces moet kwaliteitswet rond zijn

De kwaliteit van de zorg voor patiënten moet beter bewaakt worden en dat mag niet afhangen door wie of waar de zorg wordt verleend. De kwaliteitswet zou nog voor het zomerreces door het parlement goedgekeurd moeten zijn. Daarna zullen – per discipline – een visum, een portfolio en de kwaliteitsvoorwaarden moeten vastgelegd worden in uitvoeringsbesluiten. Nu al is het zeker dat deze legislatuur te kort zal zijn om dat hele proces af te ronden.

Bestuurder, let op uw aansprakelijkheid…

Fusies, netwerken… er is heel wat in beweging in de ziekenhuiswereld. Ziekenhuizen werken intensief of minder intensief samen. Maar elke samenwerking houdt ook een aantal risico’s in. Bestuurders moeten zich ten allen tijde indekken voor bestuursfouten.

“Dit is één groot teambuildingverhaal…”

De eerste NIAZ-jaarprijs is een feit en het is naar een Vlaams ziekenhuis gegaan. Het behalen van deze prijs is het mooiste bewijs dat ook regionale ziekenhuizen zich op een uitzonderlijke manier kunnen profileren. Met deze prijs liet het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen 57 concurrenten, waaronder 9 finalisten, achter zich.

“Herken het soort agressie om adequaat te reageren”

Agressie in de hulpverlening. Sla de kranten open en telkens weer en steeds meer vind je incidenten. Het is niet de vraag ‘of’ je ermee te maken zult hebben, maar ‘wanneer’. 92 procent van de verpleegkundigen en 8 procent van de artsen zijn in hun carrière al geconfronteerd met ernstige agressie. Agressie zul je nooit kunnen verhinderen, denkt Ilse Bal. Zij is trainer bij ‘Crime Control’, een organisatie die onder meer hulpverleners traint om agressie te herkennen en er zo adequater op te reageren.

Duurzaamheid staat centraalChaudfontaine, een geologische schat‘Natuurlijk mineraalwater voor iedereen’

Een unieke samenstelling zorgt ervoor dat het natuurlijk mineraalwater van Chaudfontaine geschikt is voor…iedereen. “Net daarom is het een aangewezen product voor zowel ziekenhuizen als woon- en zorgcentra”, klinkt het. Een blik op een aanbod met variëteiten op het vlak van smaak, volume, verpakking, maar ook inzake praktisch-commerciële oplossingen.

Brugzorghuis Mira: ononderbroken zorg tussen ziekenhuis en thuis

De ligdagen moeten verkorten, mensen willen zelf sneller naar huis. Maar praktisch is dat niet altijd mogelijk: er is te weinig toezicht thuis, de patiënt is zelf nog onvoldoende aangesterkt om het thuis alleen te redden. De meeste ziekenhuizen verwijzen door naar een hersteloord, AZ Nikolaas in Sint-Niklaas heeft zijn eigen brugzorghuis op poten gezet. “Geen viersterrenhotel, wel een zorgoplossing die er is gekomen vanuit onze eigen bezorgdheid voor onze patiënten”, stelt algemeen directeur Stefan Van den Brouck.

Het nieuwe ziekenhuis in cijfersSaint-Luc 2025: goed voor een half miljard euro

De universitaire ziekenhuizen van Saint-Luc staan voor een immense uitdaging: drie nieuwe gebouwen optrekken en een nieuwe EMR op poten zetten. De totale kost van de operatie wordt op een half miljard euro geschat. Zonder nog eens rekening te houden met 200 miljoen euro voor de apparatuur en inrichting.

‘Onze omvang maakt flexibele oplossingen mogelijk’‘Door kwaliteit ons marktleiderschap bevestigen’

Het transport van medisch materiaal, geneesmiddelen en aanverwanten is aan strikte kwaliteitseisen en wettelijke richtlijnen onderworpen – dat is geweten. Bouwend op een ruime ervaring is PostNL marktleider op deze nichemarkt. En met ambitie, want verder groeien is de boodschap. Een gesprek met de nieuwe General Manager Pharma & Care België Nicolas Vannieuwenhuyze.

IN DE KOFFIEKAMER
In de koffiekamer
DOSSIER VERVOER
Dossier vervoer“Wetten vervoer niet klaar voor ziekenhuisnetwerken”

De wet- en regelgeving rond het vervoer van geneesmiddelen tussen ziekenhuizen is (nog) niet afgestemd op de nakende evolutie in de organisatie van de ziekenhuizen. Zo is het, in de huidige regelgeving, onmogelijk om te werken met een centrale apotheek die, van daaruit, geneesmiddelen zou verstrekken aan andere ziekenhuizen, zelfs als ze via een netwerk met elkaar verbonden zijn.

“Drones zijn er klaar voor…”“Soms is het goed om vervoer op te splitsen”

Weinig ziekenhuizen hebben zo’n interne en externe trafiek als het UZ Leuven. Bij UZ Leuven op campus Gasthuisberg is het een komen en gaan. Een trafiek die enkel beheersbaar is als ze goed gestructureerd en volgens duidelijke afspraken verloopt. En dan kan het bijvoorbeeld een oplossing zijn om bepaalde segmenten in aparte entiteiten op te delen.

Robots op Route 33

Een ziekenhuis is een kleine stad en wie stad zegt, zegt transport, mobiliteit, sterke en zwakke gebruikers… In de regel wordt het transport van mensen, geneesmiddelen en ander materiaal georganiseerd door de logistieke dienst en op dit vlak maakt robotisering furore.

THEMA IT
Ziekenhuisfacturatie kan echt eenvoudiger

Facturatiesoftware voor ziekenhuizen in België behoort ongetwijfeld tot de meest complexe software die je maar kan bedenken… Dat kan allicht beter, en liefst ook nog wat meer elektronisch.

Het jaar van de Personal Health Viewer?

Minister De Block kondigde begin dit jaar in de pers aan dat de burger vanaf maart inzage krijgt in zijn medische gegevens. We vroegen aan de FOD Volksgezondheid waar het precies over gaat.

ZORG ZONDER GRENZEN
Zorg zonder grenzen