Zoek in het uitgebreide archief van 6 maart 2014 tot nu

Inhoud

HealthCare magazine van 19/04/2018
 
ACTUALITEIT
Belgische spreidstand niet vertaald in ING-studie

Is een studie die het ziekenhuislandschap in België vergelijkt met negen andere Europese landen, nog opportuun? Groeit de manier waarop Vlaanderen en Wallonië met gezondheidszorg - en dus ook residentiële ziekenzorg - omgaan niet zozeer uit elkaar dat gescheiden cijfers een beter beeld zouden geven? “Neen”, vindt Edurard Portella van Antares Consulting die voor ING de Health Prospect 2018 uitvoerde. “Wij willen met de studie wel het debat over de ziekenhuishervorming voeden, maar we willen geen deel uitmaken van dat debat.”

“Ziekenhuizen mogen niet op een eiland blijven zitten”

Als we lief zijn, spreken we over ‘nieuwe uitdagingen’. Maar het is een feit dat het ziekenhuislandschap het laatste jaar in een sneltempo verandert. ING heeft, net als in 2017, besloten om mee te werken aan een collectieve denkoefening rond dit onderwerp, samen met verschillende ‘Key Opinion Leaders’, elk expert in hun domein. Hetgeen resulteerde, via het concept ‘health prospectING’, in een nieuwe studie van Antares Consulting. Eduard Portella van Antares verduidelijkt een aantal conclusies.

Nieuw mechanisme…Patiënt in Jolimont krijgt… drie nieuwe ziekenhuizen

Het ziekenhuislandschap in Wallonië is, net zoals in Vlaanderen, aan grote veranderingen toe. En de Groupe Jolimont is er klaar voor. Haar dossier - dat X3L werd gedoopt - werd in 2016 opgestart en is nu klaar. Het is ambitieus, maar niet megalomaan…

Het project S3L in cijfers…Beter twee deeltijdse verpleegkundigen dan één voltijdseZorghotels: wachtkamer voor WZC’s?

De zorghotels schieten als paddenstoelen de grond uit. Zowat elk ziekenhuis dat zichzelf respecteert, linkt zich met een zorghotel. Maar ook de privé-markt heeft zich op dit nieuwe segment geworpen. Met de ligdagen die korter moeten en de vergrijzende bevolking die niet altijd onmiddellijk na een ziekenhuisverblijf naar huis kan, is de (tussen)stap naar een ‘zorgverblijf voor herstel en revalidatie’ snel gezet. Maar er ook een perfide neveneffect: de verleiding om ouderen te ‘parkeren’ in zorghotels is in sommige regio’s heel erg groot. “Het probleem van een tekort aan plaatsen in de WZC’s wordt op die manier opvallend duidelijk”, klinkt het.

Verpleeghoek: tussen thuis en ziekenhuis

De ziekenhuisopnames moeten korter, de thuisverpleging is overbevraagd… In Antwerpen heeft het grootste onafhankelijke thuisverplegingsnetwerk een oplossing gevonden door een zorgpunt te organiseren: een plaats waar patiënten terechtkunnen voor verpleegkundige basishandelingen waarvoor ze anders thuis zouden moeten zitten wachten op de thuisverpleegkundige.

IQVIA, innoveren door data

Ooit hadden we IMS Health en Quintiles, later werd dat QuintilesIMS… Met IQVIATM willen deze gefuseerde bedrijven hun stempel drukken op de toekomst. Want wie wil innoveren, heeft nood aan betrouwbare data. We spraken hierover met Frank Swaelens, de nieuwe general manager voor België en Luxemburg. Hij kent de nieuwe weg naar de gezondheidszorg…

ACTUALITET
De koala-kangoeroekamers, de prijs voor het niet scheiden van moeder en kind

Eind vorige maand heeft de FOD Volksgezondheid een studiedag over koala-kangoeroekamers georganiseerd. Hoe moet de hospitalisatie van moeders en fragiele pasgeborenen worden gefinancierd? Dr. Yves Hennequin van de UKZKF, bekijkt de verschillende facetten van deze vraag.

Kangoeroe? Koala?
IN DE KOFFIEKAMER
In de koffiekamer
IN DE STEIGERS
In de steigersIn de steigers
DOSSIER VEILIGHEID
Veiligheid….“Elk incident moet gemeld worden…”

“Als ziekenhuis en als individuele professional kun je heel veel preventief doen om incidenten met patiënten te vermijden. Maar àls er dan toch iets gebeurt, meld het dan. Alleen op die manier kunnen we leren, kunnen we deze kennis delen met andere ziekenhuizen en collega’s, en kunnen gelijkaardige incidenten in de toekomst vermeden worden.” Dat is het allereerste advies van professor Dominique Vandijck die aan de UHasselt les geeft over patiëntveiligheid en ook directeur kwaliteit is bij Zorgnet/Icuro.

Accreditatie: kind met badwater niet weggooienDe veiligheidscultuur in het ziekenhuis

Hoe worden de veiligheid van het personeel en het risicobeheer georganiseerd in een ziekenhuis? Een korte rondleiding door Anne-Sophie Marsin, directeur Strategie en Ontwikkeling aan de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel.

Veel staat of valt met de leidinggevende

Zijn er meer zorgverleners met burn-out op chronische afdelingen? Zijn zorgverleners vatbaarder voor burn-out en - vooral - kunnen we langdurige afwezigheid door burn-out vermijden? Professor Lode Godderis, arts en onderzoeker, bevestigt dat zorgverstrekkers toch wel vatbaar zijn voor burn-out. Maar naast de afdeling en de pathologieën waarmee ze te maken hebben speelt hun leidinggevende een zeer belangrijk rol.

THEMA IT
Sensor volgt parameters perfect op

Wat als je patiënten zo zou kunnen opvolgen dat je kunt ingrijpen vooraleer hun toestand verslechtert? Het is de droom van elke arts en verpleegkundige, maar praktisch kun je niet elke patiënt continu opvolgen. Die ‘kun’ is nu ‘kon’ geworden, want in het Gentse Maria Middelares kunnen ze via een eenvoudig, niet-invasief en betrouwbaar draadloos systeem elke patiënt die ze willen, opvolgen en onmiddellijk ingrijpen als de toestand van die patiënt nog maar dreigt te verslechteren.

Gestraft voor betere zorg…Klaar voor de GDPR?

‘Laatste sprint naar Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)! Nog 70 dagen te gaan’ lezen we zo even op de site van de privacy commissie. In werkelijkheid zijn het nog minder dan 50 dagen wanneer jullie dit lezen. Klaar voor de General Data Protection Regulation (GDPR), de Engelse term voor AVG?

‘Verwerking’ is een klein vlagje…
ZORG ZONDER GRENZEN
Zorg zonder grenzen