“Verhuis moxifloxacine naar klasse IV…”

07 december 2017

“Verhuis moxifloxacine naar klasse IV en betaal penicilline 100 procent terug.” Dat is het pleidooi van professor dr. Herman Goossens. Professor Goossens, ook ondervoorzitter van de Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee (BAPCOC) waarschuwde voor de miljoenen doden die we tegen 2050 riskeren, louter door antibiotica resistentie.

© © Jerrie De Brie

Professor dr. Herman Goossens (UA) hield zijn betoog bij de uitreiking van de eerste ‘Specialist van het jaar’, een prijs die georganiseerd wordt door onze zusterkranten Artsenkrant en le Journal du Médecin. “Eigenlijk kennen we maar twee pandemieën”, begon professor Goossens. “De griep-epidemie en de antibioticaresistentie. Alleen zien we in de grieppandemie telkens weer pieken, terwijl we in de resistentie-pandemie over een langdurig en groeiend probleem spreken. uit een recente studie kunnen we nu al voorspellen dat we over 10 miljoenen doden spreken tegen 2050 als we deze pandemie geen halt kunnen toeroepen.” Prof. Goossens maakte ook duidelijk dat heel wat relatief kleine interventies een groot verschil kunnen maken. De handhygiëne is er de belangrijkste van. Hij somde daarbij niet alleen de maatregelen op die genomen zijn en welk resultaat die hebben gehad, maar hij maakte ook de opsplitsing naargelang het soort antibiotica die ingezet wordt. Zo hebben we, op dit moment, geen enkel antibioticum meer dat Klebsiella pneumoniae kan bestrijden.

Alternatieven zijn er voor sommige antibiotica niet meer, “ook omdat de farma niet langer wil investeren in nieuwe antibiotica omdat het voorschrijven ervan overal wordt afgeraden”, stelde de professor. Uit de vragen van het publiek kunnen we afleiden dat er heel wat onduidelijkheid is over het correct voorschrijven van antibiotica. België scoort hoog omdat er ook zeer hoog wordt gedoseerd. Dat komt omdat men in het verleden altijd stelde dat een hoge dosering net de kans op resistentie verlaagt. Maar nieuwe wetenschappelijke inzichten volgen die stelling niet meer. De kans op resistentie voor bepaalde antibiotica zou even groot zijn bij hoge dosering als bij lage dosering. Dan is lagere dosering toch beter.

Bijkomend probleem is dat de verpakkingen van antibiotica in ons land veel groter zijn dan in andere landen. In sommige landen – zoals Nederland – kan de patiënt de overgebleven pillen uit zijn doos terug binnenbrengen. “Het ideaal zou zijn dat antibiotica dan ook per pil wordt afgeleverd, afhankelijk van het voorschrift van de arts”, vindt prof. Goossens. “Dat de arts geen verpak kingen meer voorschrijft, maar pillen. Maar daar verzetten de apothekers zich heel erg tegen want voor hen is dat meer werk….”

Professor Goossens wil zelfs nog verder gaan. “Moxifloxacine wordt in ons land uitzonderlijk vaak voorgeschreven én het is een duur product. Als we de antibiotica resistentie willen terugdringen en tegelijkertijd de kosten willen drukken dan mag, wat mij betreft, moxifloxacine ondergebracht worden in klasse IV. En maak dan in één beweging penicilline honderd procent terugbetaald.”

Désirée De Poot