In de koffiekamer

07 december 2017

Politie ‘bezet’ oud ziekenhuis

De site van het oude ziekenhuis AZ Alma aan de Moeie in Eeklo staat er niet zomaar leeg te wezen. Leeg betekent immers niet ongebruikt. Zo heeft de federale politie het oude ziekenhuis in november gebruikt als trainingshuis. Iets wat de omgeving ook letterlijk gehoord heeft. Komen kijken mocht niet en na de oefening is de politiemacht met de stille trom vertrokken.

Schoon hofje…

Voor een mooie omgeving moet je wat geld over hebben. Dat vinden ze ook in Charleroi waar het gloednieuwe Grand Hôpital langzaam vorm krijgt. De site waarop het ziekenhuis zich bevindt, meet ruim 17 hectare. Plaats voor wat groen dus. Een deel werd al gerealiseerd met kleine aanplantingen die later zullen verhuizen. Nu is men al bezig met de voorbereidingen van de bloementuinen. In het totaal zullen de omgevingswerken en de aanplantingen 3,5 miljoen euro kosten.

Tatoeage in het operatiekwartier

Sinds vorig jaar is ‘medisch tatoeëerder’ een erkende opleiding en langzaam geraken ook de ziekenhuizen overtuigd van het nut van een tatoeëerder. Daar waar de tatoeages vroeger alleen werden aangebracht in privé-esthetische klinieken, worden de 7 opgeleide kunstenaars nu ingezet in elk ziekenhuis dat om hen vraagt. De tatoeages worden ook niet langer ingezet voor het plaatsen van tepelhoven, maar net zo goed voor het wegwerken van lelijke littekens en zelfs het verdoezelen van ontsierende wijnvlekken.

Met de auto naar het OK

In het AZ Groeninge in Kortrijk rijden kinderen zelf naar hun onderzoeken of naar het OK. Het ziekenhuis heeft elektrische autootjes die weliswaar door het personeel met afstandsbediening worden bestuurd, maar waar de kinderen zelf achter het stuur zitten. Het is het eerste ziekenhuis in ons land waar dit gebeurt. Eerdere experimenten in het buitenland hebben geleerd dat de kinderen veel minder gestresseerd zijn en daardoor… hun ouders ook.

Allemaal beestjes

Vorige week is in Jette Villa Samson opengegaan. Elke patiënt die opgenomen is in het UZ Brussel kan zijn eigen huisdier daar in alle rust ontmoeten. Maar ook patiënten die geen eigen huisdier hebben, kunnen op bezoek komen naar Villa Samson en er een van de villahonden en - katten koesteren. De enige voorwaarde is dat de behandelende arts daarmee akkoord gaat. In de villa worden ook therapeutische sessies met dieren georganiseerd.