‘L’arbre à soi’, een nieuwe loot van Les Marronniers

07 december 2017

Eind oktober heeft het Regionaal Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (RCGG) Les Marronniers een nieuw psychiatrisch dagziekenhuis in de Stad van de Reuzen ingewijd. Gelegen buiten de muren van het ziekenhuis en dichter bij de leefomgeving van de patiënt, helpt L’arbre à soi zowel aan de doelstellingen van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg te voldoen als aan de vraag op het terrein.

Het nieuwe dagziekenhuis L’arbre à soi, gelegen in Aat, is bedoeld voor iedereen ouder dan 18 jaar die lijdt aan uiteenlopende psychiatrische of psychologische stoornissen zoals alcoholisme, depressie, psychose, enz. Van maandag tot vrijdag van 8:00 tot 16:00 uur kan het overdag tot 20 personen opvangen.

“Dit nieuwe behandelingscentrum vormt een alternatief voor volledige hospitalisatie door elke dag de terugkeer naar huis toe te laten”, zegt Sophie Monnier, directeur-generaal van het CRP.

Het blijft een feit dat de patiënt gestabiliseerd moet zijn om in het dagziekenhuis terecht te kunnen, omdat hij, zoals het multidisciplinaire team van L’arbre à soi benadrukt, “na 16 uur en tijdens het weekend in staat moet zijn terug te keren naar zijn leefomgeving.”

Gepersonaliseerde zorg

Laten we even dieper ingaan op het multidisciplinaire team. Elke patiënt wordt begeleid door een team van psychiaters, psychologen, verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in geestelijke gezondheid of kinesitherapeuten. Bedoeling is dat zij samen met de patiënt een gepersonaliseerd therapeutisch project opstellen voor een periode van drie maanden. Deze periode laat ons toe om een crisissituatie te stabiliseren, een complete balans op te maken van het probleem van de patiënten, zowel op persoonlijk als op gezinsvlak, en de inzetbare middelen te inventariseren”, voegt het multidisciplinaire team eraan toe.

De zorg concentreert zich rond vier assen: het lichaam, de spraak, de creativiteit en het gemeenschapsleven.” Het doel is om de persoon te helpen opnieuw aan te knopen bij de bron, om zijn relatie met zichzelf en met anderen te veranderen en om zich opnieuw bij een netwerk aan te sluiten om aldus meer autonomie te krijgen en gemakkelijker te reintegreren”, verklaart Benjamin Delaunoit, medisch directeur van het RCGG.

Laurent Zanella