Zorg zonder grenzen

07 december 2017

Ziekenhuismaaltijden voor migranten

Het ziekenhuis van Vierzon, in het Franse departement Cher in Centraal-Frankrijk, heeft besloten om bereide maaltijden die niet worden opgegeten, te schenken aan een klein lokaal migrantencentrum. Elke dag zijn het ongeveer 20 warme en 20 koude maaltijden. Vrijwilligers van een lokale organisatie die zich om migranten bekommert, halen twee keer per dag de maaltijden af, ofwel met een frigobox, ofwel met een isolatiebox voor de warme maaltijden. De ziekenhuisdirectie hoopt dat andere Franse ziekenhuizen hun voorbeeld zullen volgen.

Brexit-spook voor de ziekenhuizen in Bristol

De intentie van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen zorgt voor heel wat onzekerheid op de werkvloer, vooral voor de Europeanen die er tewerkgesteld zijn. Die zijn er massaal in de ziekenhuiswereld. Zo berekende de NHS Trust die de ziekenhuizen in Bristol beheert dat van de 8.000 werknemers er maar liefst 1.260 uit de Europese Unie komen. In een sneer naar de publieke opinie liet de verantwoordelijke NHS-directeur weten dat “de kiezers ervoor gekozen hebben om hun eigen zorgverstrekkers het land uit te sturen”. Volgens de British Medical Association is trouwens één op de vijf EU-artsen van plan te vertrekken.

Valse dokter in illegale esthetische kliniek

De politie van Bangkok heeft na een klopjacht van twaalf dagen een ‘valse chirurg’ kunnen arresteren, nadat een patiënte enkele uren na het implanteren van borstprotheses overleden was. De 29-jarige Thanatpong Jittheerapirom gaf toe dat hij sinds de opening van zijn privékliniek in mei van dit jaar met de gestolen identiteit van een bestaande arts, meer dan 1.500 esthetische ingrepen heeft verricht. Overigens zonder enig probleem want er kwamen geen klachten binnen. Hij gaf toe geen dokter te zijn maar wel gewerkt te hebben als assistent in andere private klinieken. Hij zou ook op YouTube chirurgische technieken hebben aangeleerd.

Gevangene met kanker vlucht ziekenhuis uit

De 41-jarige Natasha Jane Strickland, die voor drugsfeiten in voorhechtenis in een Nieuw-Zeelandse gevangenis zit, maakte gebruik van een bezoek aan het ziekenhuis om te ontsnappen. Ze was er echter niet voor een onschuldige kwaal, maar ze lijdt aan een ernstige vorm van kanker en heeft regelmatig chemo- en radiotherapie nodig. De politie heeft een nationaal opsporingsbericht verspreid, en een bijhorende oproep aan haar adres dat ze dringend medische hulp nodig heeft. De politie gaat ook onderzoeken hoe dit kon gebeuren, want ze werd behandeld in een afdeling waar voor de uitgangen ook een badge nodig is.

Schuldig verzuim?

In de Verenigde Staten hebben de nabestaanden van drie vermoorde slachtoffers klacht ingediend tegen het psychiatrische ziekenhuis en de zorgverstrekkers waar de moordenaar tot voor kort verbleef. De 62-jarige Muhammad Shabazz Ali was vorig jaar vrijgekomen na een gevangenisstraf van bijna 20 jaar voor de moord op zijn zwangere vriendin. Enkele weken geleden werd hij gedwongen opgenomen omdat hij zei dat hij ‘iemand iets zou aandoen’. Na enkele weken behandeling vonden de psychiater en de psycholoog dat hij mocht gaan. Enkele dagen later pleegde hij de drie moorden.