Chaudfontaine, een geologische schat

08 februari 2018

De bronnen van Chaudfontaine, een uniek Belgisch natuurlijk mineraalwater, ontspringen aan de voet van de Ardennen. Het is de natuur zelf die het water van Chaudfontaine zuivert en beschermt. De poreuze kalksteen en de beschermende leisteen die zich tot op een diepte van 1.600 m bevinden, vormen het ondergronds gesloten parcours dat het water haar unieke minerale samenstelling biedt. Het water is niet alleen perfect in evenwicht, maar ze bevat daarnaast geen enkel spoor van vervuiling, wat eveneens uitzonderlijk is. Op het diepste punt van haar reis, zorgen de druk (160 bars) en de temperatuur (55 °c) voor een perfecte uitwisseling van mineralen.

Na een ondergrondse reis van meer dan 60 jaar komt het water aan een temperatuur van 37 °C aan de oppervlakte, waarbij het een evenwichtige samenstelling heeft van calcium, magnesium en fluor. Ter vergelijking, de meeste van de mineraalwaters worden door de natuur gezuiverd in minder dan 10 jaar. Hoe langer het water op grote diepte gezuiverd wordt, hoe beter de condities voor het uitwisselen van mineralen en hoe verder ze verwijderd is van mogelijke oppervlakkige vervuilingen. Omwille van haar zuiverheid en haar unieke samenstelling, is Chaudfontaine de referentie geworden op vlak van natuurlijk mineraalwater.

Het meeste drinkwater is afkomstig van ‘vrije’ waterlagen en zijn gevoelig voor vervuiling. Slechts 5 % van het drinkwater is afkomstig van ‘ingesloten’ waterlagen waar het water op een natuurlijke manier beschermd wordt tegen vervuiling. Chaudfontaine behoort tot een nog zeldzamere subcategorie, die van thermale waterlagen.