Saint-Luc 2025: goed voor een half miljard euro

08 februari 2018

De universitaire ziekenhuizen van Saint-Luc staan voor een immense uitdaging: drie nieuwe gebouwen optrekken en een nieuwe EMR op poten zetten. De totale kost van de operatie wordt op een half miljard euro geschat. Zonder nog eens rekening te houden met 200 miljoen euro voor de apparatuur en inrichting.

Het jaar is nog maar begonnen, maar Renaud Mazy, afgevaardigde bestuurder van het universitair ziekenhuis UCL, en Jean-Louis Vanoverschelde, medisch directeur, zijn nu al heel tevreden. Ze hebben net een contract ondertekend met het Amerikaanse Epic voor het Electronic Medical Record (EMR), op zich al goed voor 100 nieuwe aanwervingen om het systeem te implementeren. “Wij zullen de volgende 10 à 11 jaar zowat 100 miljoen euro in dit systeem investeren”, legt Renaud Masy uit. “Daarin zitten wel ook de kosten van de opleiding en de vergoeding voor de mensen die dit transversale informatiesysteem voor medische en zorgdoeleinden zullen installeren, vervat. Wij zijn trouwens het eerste Franstalige ziekenhuis ter wereld dat overstapt op dit platform.”

Dit ene systeem moet de zowat 400 applicaties die nu in het ziekenhuis worden gebruikt en die vaak niet compatibel zijn, vervangen door één hulpmiddel waar alle noodzakelijke informatie voor het Trajet patient intégré et informatisé (TPi2) wordt gecentraliseerd en geuniformiseerd.

Het systeem moet ook toelaten om op een moderne manier met huisartsen en patiënten te communiceren, zegt dr. Vanoverschelde. “Het platform is ook de start van het progressief invoeren van artificiële intelligentie in het ziekenhuis. Dat zal een bijzonder grote hulp zijn in het diagnostisch proces.” Omdat Saint-Luc het eerst ziekenhuis is dat dit systeem gebruikt, valt te verwachten dat het ziekenhuis veel aanpassings- en parametrering zal moeten uitvoeren.”

Ambitieuze planning

Het strategisch plan Saint-Luc 2025 startte drie jaar geleden. Het omvat een spectaculair luik (ver)-bouwingen. Het architectenbureau dat zal instaan voor deze hele transformatie, is ondertussen gekend. Het gebouw, dat 52.000m2 zal tellen, zal uitkijken op de huidige toren. Maar ook de basis van het huidige ziekenhuis wordt gerenoveerd. Het project moet Saint-Luc opnieuw verbinden met de omliggende campus. Dat zal gebeuren via grote loopbruggen en groene pleintjes. Wie in het ziekenhuis binnengaat, wordt ontvangen in een grote lobby met heel veel licht die toegang geeft aan zowel de consultatieruimtes als de medische diensten. De eerste steenlegging is voorzien voor 2021. “Tot we zover zijn, zal het reconstructieproject nog verfijnd worden en nog beter aangepast worden aan de noden van de medische en verzorgende activiteiten. De volledige renovatie van de delen die op dat moment nog niet zijn gerenoveerd, zal vanaf 2023 gebeuren.”

Maar in 2018 zal al een andere werf in de schaduw van het ziekenhuis van start gaan: het Institut Roi Albert II, dat zich toelegt op kanker en hematologie. Het omvat 90 residentiële bedden, 70 bedden in daghospitalisatie en 60 spreekkamers. Anders gezegd: een Nieuwe Bordet, maar dan katholiek. Het kankercentrum zal via brede gangen en een loopbrug verbonden zijn met Saint-Luc. Het Institut Roi Albert II zal ook een verdieping pediatrie bevatten, spreekkamers en een dagziekenhuis voor volwassenen, een eenheid aferese, een afdeling voor innovatieve therapieën, eenheden voor volwassenen en vergaderruimtes voor multidisciplinair overleg. Maar in het centrum zal er ook gedacht worden aan het welzijn van de patiënt met ruimtes die voorzien zijn voor massages, praathoekjes en revalidatie.

In 2019 wordt er ook werk gemaakt van het geïntegreerde psychiatrisch instituut, aan de rand van het natuurdomein Natura 2000, net naast de Woluwelaan. Dit gebouw zal alle psychiatrische activiteiten van Saint-Luc omvatten, zowel voor zowel volwassenen als voor kinderen, en ook die van de vervallen Clinique Sanatia. “Dit unieke project voor de Brusselse regio zal een geïntegreerd zorgpad aanbieden vanaf de geboorte tot hoge ouderdom. Het biedt het volledige scala van zorg, van acuut tot chronisch”, legt dr Vanoverschelde uit.

Onzekere financiering

Het project zelf liep al vele maanden vertraging op omdat men wachtte tot de Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB) de nieuwe financiering voor de ziekenhuis-infrastructuur op punt had gesteld. Ter herinnering: door de 6de staatshervorming werd deze financiering overgeheveld naar de gemeenschappen en gewesten.

Voor Renaud Mazy zijn de bouw van het psychiatrisch instituut en het Institut Roi Albert II prioritair. De timing van de nieuwe ziekenhuistoren hangt af van beslissingen die genomen worden door de FWB over de reconstructie van de drie grote universitaire ziekenhuizen (Saint-Luc, Erasmus en CHU Luik). “Op dit moment hebben we geen zicht op de subsidies die we zullen krijgen en hoeveel eigen vermogen we zullen moeten inzetten. We zijn wel aan het onderhandelen met de banken en met de Europese Investeringsbank (EIB). Het TPI2 wordt hoofdzakelijk met eigen middelen gefinancierd. Als de overheden ons niet rechtstreeks kunnen financieren, dan zullen we het project over de tijd wat spreiden en onze vooropgestelde termijn met een of twee jaar verlengen.”

Ontdek zelf het project op www.saintluc.be/transformation.php

Vincent Claes

Het nieuwe ziekenhuis in cijfers

Aantal bedden : 900 (51 minder dan vandaag)

Investeringen:

Constructie: 400 miljoen euro

TPI2: 100 miljoen euro

Inrichting: 200 miljoen euro

Andere gebouwen:

Nieuwe ziekenhuistoren: 52.000m2 (opening 2022)

Institut Roi Albert II: 17.000m2 (opening 2021)

Psychiatrie: 9.000m2 (opening 2021)

‘Onze omvang maakt flexibele oplossingen mogelijk’

De naam PostNL Pharma & Care wordt sinds 2012 gebruikt, maar de ervaring met dergelijke specifieke leveringen is beduidend groter. “We deden dit onder andere namen, maar uiteindelijk zijn we nu toch al een kwarteeuw actief op de Belgische markt”, aldus General Manager Nicolas Vannieuwenhuyze. “We waren trouwens een van de eersten die rond deze GDP-regels zijn gaan werken. Onze vestiging in Turnhout is de draaischijf van onze activiteiten. We zijn ook marktleider, met dagelijks gemiddeld 50 bestelbusjes en 50 vrachtwagens in het verkeer. Precies door dit schaalvoordeel slagen we erin onze klanten flexibele oplossingen aan te bieden. Het uitbouwen van een duurzame relatie is een andere manier om ons te onderscheiden. Elke klant heeft een vast aanspreekpersoon; iemand bij wie hij met al zijn vragen terechtkan. We vinden het gewoon erg belangrijk dat dit steeds één en dezelfde persoon is.”