In de koffiekamer

08 februari 2018

Even virtueel op bezoek

Het AZ Alma in Eeklo heeft een primeur. Via virtuele realiteit kunnen ouders die gehospitaliseerd zijn, contact hebben met hun kinderen thuis. De innovatieve toepassing kreeg de naam VR-iendje. De patiënt krijgt een virtuele bril en kan daarmee gewoon thuis rondkijken. Alleen mislukte de persvoorstelling. Het internetnetwerk thuis moet kennelijk zwaar genoeg zijn, anders komt de verbinding niet tot stand. Het pilootproject werd mogelijk gemaakt door In4Care, een organisatie die zorg en welzijn helpt bij het faciliteren en realiseren van innovaties.

Carrefour blijft in ziekenhuizen

Een grondige afslanking bij Carrefour is een feit. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat de keten nog meer zal inzetten op buurtwinkels, de zogenaamde Carrefour Express. Zoals het er nu naar uitziet lopen de buurtwinkels die verbonden zijn aan ziekenhuizen, op dit moment geen gevaar op sluiting. Om even duidelijk te zijn: op dit moment hebben al vijf ziekenhuizen een Carrefour Express in hun inkomhal: CHU Tivoli (La Louvière), AZ Groeninge (Kortrijk), La Citadelle (Luik), Saint-Luc (Woluwe) en Brugmann (Brussel). Bovendien heeft de directie van Carrefour ook al duidelijk gemaakt dat grote rusthuizen - liefst nog met assistentiewoningen in de buurt-op het verlanglijstje staan om nieuwe winkels in te richten.

Fusie tussen ULB en UCL?

Nieuwe piste die onlangs door 11 CEO’s werd gelanceerd: waarom de ULB en de UCL niet laten fuseren, samen onder één dak brengen en uitbouwen als de ‘European University of Brussels’ en - waarom niet - meteen alle Franstalige universiteiten onderbrengen in een soort ‘University of Wallonia’, waarin alle expertise van het zuiden van het land verzameld wordt en elke universiteit zijn eigen specialiteiten verder uitbouwt. Wat de European University of Brussels betreft, zou dat betekenen dat twee grote, medische faculteiten (ULB en UCL) samen in zee gaan en meteen ook samen twee universitaire ziekenhuizen (Saint-Luc en Erasme) gaan uitbaten.

Koesterkoffers en herinneringsdozen

In 26 ziekenhuizen worden op dit moment al koesterkoffers en herinneringsdozen uitgedeeld aan ouders die een kindje verliezen. Het initiatief komt van het Berrefonds, een fonds dat werd opgericht door Christine Vandenhole en haar man Wouter. De herinneringsdozen zijn vooral voor ouders die een (premature) baby moeten afgeven, de koesterkoffers richten zich meer op ouders die een zeer jong kind verliezen. In de dozen zitten allerlei spulletjes die de herinnering aan het kindje levend moeten houden, zoals gipsafdrukken van de voetjes, een dekentje en mutsje.

Rijlessen scootmobiel

Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik organiseert vanaf nu rijlessen voor een scootmobiel. Heel wat ouderen schaffen zich een scootmobiel aan, maar durven er niet mee rijden. En rijden ze ermee, dan doen ze dat niet altijd op een verkeersveilige manier. De cursisten krijgen eerst een theoretische les waarin de verkeersregels nog eens worden opgefrist. In een tweede les worden praktische vaardigheden geoefend. Maar ook veilig op- en afstappen en drempels nemen wordt geoefend. Daarna gaan de cursisten de weg op, begeleid met een ergotherapeut die met de fiets volgt en tips geeft.