Zorg zonder grenzen

08 februari 2018

Fast care in Calais

Het Centre Hospitalier in het Franse Calais heeft de voorbije weken een opmerkelijke publiciteitscampagne in het Verenigd Koninkrijk gevoerd. Door de winterprik en de bijhorende capaciteitsproblemen moest de Britse National Health Service (NHS) tienduizenden operaties voor onbepaalde tijd uitstellen, tot groot ongenoegen van de patiënten. Het Centre Hospitalier zegt in de publiciteit voor het ziekenhuis dat ze de meeste operaties binnen de vier weken kan uitvoeren, op basis van een overeenkomst tussen het ziekenhuis en de NHS. Volgens dat contract mag het ziekenhuis Britse patiënten opereren die zich hiervoor willen verplaatsen.

Speurhond voor bedwantsen

Nog in Frankrijk moest een speurhond een ziekenhuis van een bijzonder netelig probleem afhelpen. Het Hôpital de la Timone kampte op een hospitalisatieafdeling met een hardnekkige plaag van bedwantsen. Alle patiënten werden naar een andere afdeling overgebracht en een speciale firma moest alle kamers en bedden desinfecteren. Enkele dagen na de terugkeer van de patiënten, doken de bedwantsen opnieuw op. Om te achterhalen waar ze hun nest hadden op de afdeling, deed het ziekenhuis nu beroep op een speurhond. Die vond enkele hardnekkige haarden in kleine hoekjes, die de firma nu wel succesvol kon verwijderen.

Tandoperaties in stijgende lijn

Aan de overkant van het Kanaal klinkt de kritiek op de regering over het pediatrische preventiebeleid bij cariës steeds luider. Reden? In 2017 ondergingen maar liefst 42.911 Britse kinderen in een NHS-ziekenhuis een ingreep onder volledige narcose om tanden te verwijderen, een absoluut record. Het jaar daarvoor klopte de teller nog af op 40.800 operaties en in 2013 waren dat er nog ‘maar’ 36.833. De gemiddelde leeftijd van de kinderen situeert zich tussen de vijf en negen jaar. Bij sommige tweejarigen moesten 20 tanden wegens cariës worden verwijderd.

Geen vreemde talen meer

Dokters, verpleegkundigen en ander personeel die werken in een van de Australische ziekenhuizen van het Queens Hospital-netwerk hebben het verbod gekregen om binnen de muren een andere taal te spreken. Nogal wat artsen en verpleegkundigen komen van buiten Australië en die durven blijkbaar wel eens in hun moedertaal met elkaar praten in het bijzijn van een patiënt. Volgens de directie maakt dat de patiënten ‘paranoia’ en ‘voelen ze zich geïsoleerd’. Het ziekenhuis kreeg de laatste tijd heel wat klachten binnen. Het verbod om in hun moedertaal te praten is niet alleen in het bijzijn van patiënten, maar overal in het ziekenhuis.

Boetes voor vuil en aftands materiaal

Drie gerenommeerde Zwitserse ziekenhuizen hebben van de inspectie van Swissmedic, te vergelijken met ons Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), een hoge boete gekregen omdat ze met vuil en aftands materiaal werkten. Zo bleek een canule voor een hartlongmachine voor kinderen roestig te zijn; zou er tijdens een operatie een beademingsbuis gebroken zijn en bleken chirurgische aspiratiebuizen hopeloos versleten te zijn. Dat zijn maar enkele voorbeelden van wat de inspectie in de drie ziekenhuizen, waarvan twee universitaire, had aangetroffen. De inspectie was binnengevallen na enkele anonieme klachten en wist meteen waar ze moesten zoeken.