In de koffiekamer

19 april 2018

Sneller beter zonder pyama

Wie in pyama in een ziekenhuisbed ligt, voelt zich langer ziek. Internationaal onderzoek heeft dat alvast uitgewezen maar op die resultaten hebben ook Belgische ziekenhuizen niet gewacht. Het is meer en meer de tendens om patiënten te stimuleren ‘gewone’ kleren aan te doen, al is het maar een t-shirt en een gemakkelijke broek. In het UZ Brussel is het al langer de gewoonte dat kinderen die naar de speelzaal gaan, hun ‘gewone’ kleren aandoen. Ook op geriatrie is het meer en meer common sense dat ouderen hun dag-kledij aantrekken.

Kinderziekten in Delta

In het gloednieuwe Delta-ziekenhuis in Brussel wil men koste wat kost de mensen langer binnenhouden. Het is een grapje dat snel de ronde is gegaan nadat op korte termijn verschillende keren deuren op slot gingen na een brandalarm. Deze verplichte opsluiting duurde telkens niet lang. De technische diensten konden de mensen heel snel ‘bevrijden’.

MUG op elektriciteit

De nieuwe MUG van het Sint-Mariaziekenhuis van Halle is een plug-in-hybride. De Volvo XC90 werd nog maar pas op het Autosalon voorgesteld. Het is een primeur voor een MUG-team dat opvallend jong is. Tot 2010 was men in de regio vooral afhankelijk van de MUG-teams van Anderlecht of Tubeke wat voor de nodige taalverwarring zorgde. De ambulanciers krijgen nu eerst een specifieke opleiding en tegen de zomer zou de nieuwe MUG functioneel moeten zijn. De nieuwe MUG zal er ook anders uitzien: met gele en groene reflecterende vlakken op het koetswerk.

Snelle auto’s veroveren ziekenhuizen

Je bent tegenwoordig een ouderwets ziekenhuis als je geen blitse auto in de gang van pediatrie hebt staan. Steeds meer ziekenhuizen voeren hun jonge patiëntjes in Jeeps, Mercedessen etc naar onderzoeken of het operatiekwartier. Ook het Sint-Lucasziekenhuis in Gent heeft nu een knalrode elektrische Mercedes, weliswaar op afstandsbediening maar met de patiënt aan het stuur. Dit keer is het echter geen serviceclub die het autootje aankocht, maar wel een anonieme schenker die dat wilde doen uit erkentelijkheid voor de goede zorg die hij en zijn familie in het ziekenhuis heeft gekregen.

Kinderambulance voor lange ritten

Ambulance Wens België heeft zopas een gloednieuwe kinderambulance in dienst genomen. De ambulance kwam er op vraag van de universitaire ziekenhuizen van Gent en Leuven en is helemaal op maat van de kleine patiënt gemaakt. Naast een brancard op kindermaat, kunnen kinderen tijdens de rit van of naar het ziekenhuis ook games spelen op de PlayStation4 of gebruik maken van de wifi. De wagen kost ongeveer 135.000 euro en is grotendeels gefinancierd met privégeld.

Soepautomaat

Een broodautomaat zie je nu al in vele ziekenhuizen, net zoals een kleine supermarkt. In Turnhout pakken ze het anders aan. Daar is de ‘gewone’ broodautomaat vervangen door een automaat met verschillende, niet-courante broodsoorten en ze hebben ook een soepautomaat laten installeren. Dagelijks wordt de automaat gevuld met ambachtelijk gemaakte soep van de dag, geleverd door een lokaal artisanaal bedrijf.