Zorg zonder grenzen

19 april 2018

Krokodil blokkeert ziekenhuisingang

De politie in de Zimbabwaanse stad Hwange heeft een krokodil doodgeschoten die gedurende meer dan twee uren de ingang van een lokaal ziekenhuis terroriseerde. Volgens onbevestigde berichten had de krokodil enkele uren daarvoor een persoon aangevallen en het slachtoffer achtervolgd toen deze naar het ziekenhuis ging voor verzorging. Dat laatste bleek echter niet waar te zijn, maar omdat het dier van geen wijken wilde weten, besloot de politie het dier dood te schieten. De aanwezigheid van de krokodil is opmerkelijk want een grote waterplaats van krokodillen is er op meer dan 10 kilometer van het ziekenhuis.

Bevallen in de ziekenhuisgang

Nog op het Afrikaanse continent heeft een Keniaanse vrouw een opmerkelijke schadevergoeding in de wacht kunnen slepen. Een rechtbank veroordeelde het lokale ziekenhuis tot 20.000 euro schadevergoeding omdat de vrouw na haar bevalling op de gang fysiek en verbaal door het personeel werd mishandeld “omdat ze de vloer had bevuild”. Toen ze zich aanmeldde om te bevallen, waren er geen bedden vrij op dat ogenblik en moest ze in de gang wachten. Maar de bevalling liet niet op zich wachten en gebeurde kort daarna op de gang. De rechter was van mening dat de overheid “tekortschiet in de kraamzorg”.

Onderzoek naar lek

Op 13 februari laatstleden overleed de echtgenoot van de Deense koningin Margrethe II, prins Henrik, aan de gevolgen van een longinfectie. Hij stierf in het koninklijk paleis, volgens zijn wens, en was kort daarvoor twee keer in het belangrijkste ziekenhuis van Kopenhagen opgenomen. Bij zijn laatste opname, enkele dagen voor zijn overlijden, hadden nationale media al berichten vanuit een bron in het ziekenhuis opgevangen dat “Henrik nog maar enkele dagen te leven had”. De persdienst sprak die berichten toen tegen. Toch heeft de politie beslist om binnen het ziekenhuis op zoek te gaan naar “diegene die een medisch geheim heeft gelekt.”

Frauderende slotenmaker

De verantwoordelijke slotenmaker van het grote ziekenhuis Guy’s and St Thomas’ in de Britse hoofdstad Londen mag voor zes jaar de gevangenis in. Als verantwoordelijke slotenmaker bestelde hij gedurende vele jaren nieuwe sloten bij een toeleverancier. Maar uit een audit bleek niet alleen dat de prijs van de aangekochte sloten soms tot 1.000 keer duurder was dan de normale marktprijs, maar dat de slotenmaker eigenlijk de eigenaar van de toeleverancier was. Op die manier kon hij meer dan 600.000 Britse pond frauderen, omgerekend zo’n 685.000 euro. Na zijn veroordeling stuurde de slotenmaker zijn eigen ontslagbrief naar het ziekenhuis.

Hoverboard: 26.854 bezoeken aan spoeddienst

Ook in onze contreien is dit speeltje vooral bij jongeren heel populair, de hoverboard. Deze plank op twee aangedreven wielen is echter niet zonder gevaren. De cijfers uit de Verenigde Staten spreken voor zich. In de periode 2015-2016 waren er 121.398 ongevallen met een hoverboard bij kinderen jonger dan 18 jaar. Naar aanleiding van dit hoge aantal ongevallen kwamen 26.854 kinderen op een spoedafdeling terecht. De mediane en gemiddelde leeftijd bedroeg 11 jaar, met meer gewonde jongens dan meisjes. In 40 % van de opnames was er sprake van een of meerdere fracturen, 17 % hersenschuddingen en 13 % verrekkingen. Vooral polsen, voorarmen en hoofden raakten het meest verwond.