WIV opgenomen in Sciensano

14 juni 2018

Het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) bestaat niet meer. Het is opgenomen in Sciensano, waar ook het voormalig Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA) omvat. En het is de bedoeling dat binnenkort ook het KCE en de Hoge Gezondheidsraad onder diezelfde koepel gaan functioneren. Kwestie van alle expertise die vanuit verschillende hoeken kan aangebracht worden, onder één dak te brengen.

Het motto van Sciensano zoals het nu bestaat is ‘Levenslang gezond’. “Vroeger was ons motto “Langer gezond leven”, maar eigenlijk willen we dat iedereen “gezond langer leeft”, verduidelijkt Boudewijn Catry. “De grote kracht van Sciensano moet zijn dat we gezondheid op een holistische en multidisciplinaire gaan benaderen. Daarbij kunnen we mens en dier niet langer scheiden, omdat er een nauw en onlosmakelijk verband is tussen beide en de natuur.

De wetenschappers van Sciensano zijn actief in 6 domeinen:

Gezondheid en milieu

Voedselconsumptie en voedselveiligheid

Het in kaart brengen van ziekten en gezondheid

Diergezondheid

Kwaliteit van gezondheidszorg

Doeltreffendheid en kwaliteit van vaccins, geneesmiddelen en gezondheidsproducten + de kwaliteit van de medische laboratoria