Ziekenhuizen wapenen zich tegen camera’s

14 juni 2018

Steeds meer ziekenhuizen maken via affiches duidelijk dat het (ongevraagd) filmen van patiënten of hulpverleners verboden is. Ze willen zo verhinderen dat de privacy van een van beiden geschonden wordt.

© © Belga Image

Jessa in Hasselt, ZOL in Genk, SintJan in Brugge… Wie er zich laat verzorgen, kan er niet naast kijken: er hangen affiches uit waarop duidelijk wordt gemaakt dat het filmen of fotograferen van personeel of onwetende patiënten verboden is.

De ziekenhuizen hebben steeds meer ervaring met het binnen de muren filmen. Het gebeurt niet zelden dat die foto’s en filmpjes een eigen leven gaan leiden via sociale media. Soms onschuldig (‘Voetballen is duidelijk niets voor onze Bart’), soms minder onschuldig (‘Het is weer volle bak op spoed…) tot bezwarend (‘koffiekletsen kunnen ze wel, en de patiënt maar wachten…’).

De ziekenhuizen zijn duidelijk: wie een foto wil verspreiden van de kersverse baby en hij wil het hele verzorgend team op het plaatje, kan dat als dat team daarmee akkoord gaat. Maar het wordt een heel ander verhaal als andere mensen ongevraagd mee op de foto of film komen te staan. Dan wordt bij verspreiding de privacy geschonden.

Ziekenhuizen willen de wensen van de patiënten zoveel mogelijk volgen. In Jessa bijvoorbeeld kunnen patiënten zelfs, mits bepaalde voorwaarden worden in acht genomen (vb niet filmen tijdens verzorging), een webcam op de kamer zetten. Maar zonder toestemming beelden maken of geluidsopnamen maken tijdens bijvoorbeeld een raadpleging kan niet. Als de patiënt daar echter de toestemming voor vraagt (omdat hij bijvoorbeeld een bepaald gesprek later op zijn gemak thuis nog eens wil beluisteren), dan is er geen probleem.

Omdat er teveel misbruik wordt gemaakt van beelden, wordt de regelgeving daarrond steeds meer in patiëntenbrochures opgenomen. Zo komen ziekenhuizen trouwens ook meteen tegemoet aan de GDPR en de AVG.

Désirée De Poot