Nederland

Heisa rond referentieziekenhuizen

14 juni 2018

Ook Nederland speelt ermee om bepaalde behandelingen alleen maar in referentieziekenhuizen plaats te laten vinden. Zo zouden innovatieve kankergeneesmiddelen alleen nog maar verdeeld mogen worden door universitaire ziekenhuizen. Dat is nu al het geval in het gloednieuwe prinses Màxima centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

In Nederland spreekt men over de ‘centralisatie van de kankerzorg’. Maar eigenlijk komt het erop neer dat alleen universitaire ziekenhuizen in de toekomst innovatieve kankergeneesmiddelen mogen uitreiken. De oncologen van kleinere ziekenhuizen steigeren, de patiënten…. vinden dat eigenlijk een goed idee.

Dat bleek toch uit een bijeenkomst eind april over de rol van de centralisatie van zorg bij innovatieve geneesmiddelen. Onderzoeksbureau Ecorys heeft naar aanleiding daarvan onderzoek gevoerd naar de effecten van centralisatie van zorg, onder meer bij immuuntherapie bij kanker.

De reden om te centraliseren is - net zoals in ons land - ook budgettair: centraliseren betekent niet alleen dat expertise wordt samengebald, maar ook dat de kosten worden gedrukt. Die kosten stijgen in Nederland - ook al net zoals in ons land - aan een onrustbaar tempo. Met als gevolg dat dit ook consequenties heeft voor de patiënt, die altijd een individuele zorgverzekering moet betalen bij een particuliere zorgverzekeraar. Maar die zorgpremies swingen de pan uit.

De overheid wil dus centraliseren, de patiënten ook. “De zorg wordt onbetaalbaar en dat is niet goed”, zegt Irene Dingemans van kankerpatiëntenfederatie NKF in de Telegraaf. “In sommige ziekenhuizen gebruikt een arts een bepaald geneesmiddel maar vijf keer per jaar. Dat is veel te weinig om het goed te kunnen gebruiken. Je moet veel patiënten zien om bijvoorbeeld te kunnen beoordelen welke dosering een patiënt nodig heeft.”

De overheid gaat akkoord, de patiënten zijn te vinden voor meer centralisatie maar de oncologen zien dat absoluut niet zitten. Zij vinden dat de universitaire ziekenhuizen alle expertise naar zich toe trekken en daarmee het gras voor de voeten van de gewone ziekenhuizen maaien. Zij vinden dat ook artsen uit perifere ziekenhuizen zoveel mogelijk zelf moeten kunnen behandelen en dat zij ook de nieuwste ontwikkelingen uit een vak moeten bijhouden. Die perifere ziekenhuizen stellen dan weer dat patiënten ook graag dicht bij huis willen behandeld worden. Een peiling van de Nederlandse Kanker Federatie spreekt dat tegen: patiënten zijn bereid om grotere afstanden te reizen als dat hun kans op genezing of levensverwachting vergroot.

De Telegraaf, 19 april 2018

Désirée De Poot