‘Streven naar 3 % van BBP voor onderzoek en ontwikkeling’

14 juni 2018

“In 2006 besteedde België 1,81% van zijn Bruto Binnenlands Product aan Onderzoek en Ontwikkeling (O&O). In 2016 was dat 2,49% en daarmee is ons land, op Oostenrijk na, de snelste groeier binnen de Europese Unie. Het is onze ambitie nog beter te doen en te groeien naar 3%.”

© © JDB

Dat zei staatssecretaris voor onder andere Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) op de uitreiking van de Galenusprijzen 2017. Zusterkrant Artsenkrant reikt deze prestigieuze prijs nu al voor het 36ste jaar op rij uit.

Demir benadrukte dat onze ‘uitstekende positie’ inzake O&O het resultaat is van een gedeelde inspanning van alle bevoegde overheden. “Het steentje” dat wetenschapsbeleid – in samenwerking met minister Johan Van Overtveldt - bijdraagt, bestaat uit een hervorming van de fiscale maatregelen inzake O&O. “Daarvan profiteren ook medische en farmaceutische bedrijven. Mede hierdoor is ons land een ‘hotspot’ voor biotechnologie.

Drie prijzen

Voordien had professor Chantal Mathieu (KU Leuven) de genodigden welkom geheten. Als gastvrouw praatte ze de avond briljant aan elkaar. Vooreerst stond ze stil bij de winnaar van de farmacologieprijs. Juryvoorzitter professor Philippe van de Borne (ULB) lichtte het juryrapport toe en laureaat Mathieu Vinken (VUB) stelde zijn onderzoek voor. Vinken leidt een onafhankelijke Belgisch-Braziliaanse groep gefocust op de studie van leveraandoeningen. De Galenusprijs ontving hij voor zijn onderzoek naar nieuwe farmacologische doelwitten voor de behandeling van de lever.

Vervolgens was het de beurt aan de medical devices. Professor Koen Kas (UGent) gaf mee waarom de jury van de medische hulpmiddelen uiteindelijk koos voor CPO Detect, een sneltest van het bedrijf BD. De test spoort bacteriën op die resistent zijn tegen veel - soms alle - antibiotica. De nieuwe test kan een tijdswinst van 24 tot 48 uur opleveren wat uiteraard toelaat snel een optimale behandeling in te stellen. Dokter Line De Kimpe, ‘strategic manager’ van BD, bestempelde de Galenusprijs als een ‘mooie erkenning voor een innovatief product’. Ze wees erop dat multiresistente bacteriën anno 2018 wereldwijd 700.000 doden maken, een aantal dat tegen 2050 oploopt tot tien miljoen.

Tot slot was de Galenusprijs voor het meest innovatieve geneesmiddel van 2017 aan de beurt.Juryvoorzitter van den Borne lichtte de keuze voor Spinraza®van het bedrijf Biogen toe. Dit is de eerste behandeling voor spinale musculaire atrofie. Kris Schellens, managing director BeLux van Biogen, toonde zich in zijn speech bijzonder verheugd met de hoge onderscheiding en wees erop dat zijn bedrijf al 40 jaar een referentie is in neurosciences. De drie laureaten ontvingen de Galenus-medaille uit handen van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Geert Verrijken