Zorg zonder grenzen

14 juni 2018

Artsen veroordeeld voor orgaanhandel

Twee Kosovaarse artsen moeten jaren achter de tralies. Een bekend chirurg en een anesthesist-handlanger konden jarenlang een nierhandel in hun private kliniek draaiende houden. Ze gingen in Turkije, Rusland, Moldavië en Kazakhstan op zoek naar mannen en vrouwen die voor 15.000euro een nier wilden doneren, bestemd voor hoofdzakelijke rijke Israëlische nierpatiënten die wanhopig op een nier aan het wachten waren. De kostprijs voor een nieuwe nier en bijhorende operatie bedroeg ongeveer 100.000euro. Volgens de rechter maakten beide artsen deel uit van een crimineel netwerk. Andere verdachten worden nog opgespoord.

Huwelijksinzegening in verloskamer

De Amerikaanse Sushma Dwivedi Jindal had net een epidurale verdoving gehad om de pijn van haar weeën te onderdrukken, toen ze van een verloskundige hoorde dat een vrouw wat verderop in een andere verloskamer, de ziekenhuispastor had gevraagd hen nog te huwen, voor de bevalling van hun kind. Die pastor zei echter dat hij geen huwelijken mocht sluiten. Maar Sushma Dwivedi Jindal mag dat wel van haar protestantse kerkgemeenschap. En enkele minuten later kwam het te huwen koppel binnen in haar verloskamer zodat ze het kerkelijke huwelijk kon voltrekken.

Papieren patiëntendossiers in ziekenhuisgang

De directie van een ziekenhuis in het Canadese Trois-Rivières zit met een netelig incident verveeld. Een bezoeker van het ziekenhuis vond op de gang een doos met daarop ‘Vertrouwelijke patiëntendossiers. Te vernietigen’. Bij navraag bleek de doos daar al enkele uren te hebben gestaan. Het incident haalde de nationale pers. Volgens de directie was er een menselijke communicatiefout tussen de persoon die de doos op de gang had gezegd en de persoon die de doos zou komen ophalen om te laten vernietigen. Het ziekenhuis laat weten dat de verantwoordelijke personen geen sanctie zullen krijgen ‘omdat iedereen een fout kan maken’.

Verdachte telefoons na ontslag uit ziekenhuis

De Franse politie is met een actieve zoektocht gestart naar een persoon die patiënten per telefoon contacteert, kort nadat ze uit een van de ziekenhuizen in de buurt van het Franse Montélimar zijn ontslagen. Kort na thuiskomst krijgt de patiënt een telefoon van zogezegd de sociale dienst van het ziekenhuis die naar heel persoonlijke gegevens vraagt zoals identiteitskaart-, bankrekening-, en verzekeringpolisnummers. De directies van de betrokken ziekenhuizen zeggen dat hun sociale diensten alvast niet de telefoons hebben gepleegd. Vermoedelijk is een bende actief op zoek naar identiteitsgegevens om die vervolgens te stelen.

Parkeerboete voor lijkwagen

Reacties op sociale media waren snoeihard voor een parkingbewaker van een ziekenhuis in het Britse Cumberland. Een vrouw plaatste op sociale media foto’s van een parkingbewaker die een lijkwagen beboet, rechtover de ingang van het mortuarium. Enkele minuten later kwam de begrafenisondernemer naar buiten met een brancard met een overleden persoon. Het ziekenhuis zegt het incident te zullen onderzoeken, maar wie de foto’s van de wagen bekijkt ziet dat het een eerder anonieme lijkwagen betrof, niet een wagen voor een begrafenisstoet. Benieuwd of het private parkeerbedrijf haar fout opmerkt.