In de koffiekamer

13 september 2018

Virtuele bril tegen prikangst

Kinderen met prikangst krijgen in het UZ Leuven een nieuw hulpmiddeltje om zich af te leiden. Via een virtual realitybril kunnen ze rondkijken in een virtueel landschap of kunnen ze spelletjes spelen.

Prematuurtje volgen via webcam

Voor ouders die hun baby prematuur geboren zien worden, is het erg zwaar om zonder kindje naar huis terug te keren. Bovendien hebben ouders van dit soort kindjes het moeilijker om een natuurlijke band met hun kind te krijgen. Daarom heeft het UZ Brussel boven elke couveuse nu een webcam geplaatst. Daardoor kunnen ouders dag en nacht hun kleintje bekijken en zien wat er allemaal gebeurt. Ouders kunnen inloggen met een code en kunnen die code ook delen met familie. Als het kindje voor verzorging uit de couveuse wordt gehaald, krijgen ze een melding op hun scherm.

Ook Mercedes voor Mariaziekenhuis

Wie dure auto’s wil zien, moet tegenwoordig een bezoekje brengen aan pediatrie. In de verschillende Belgische ziekenhuizen rijden Porsches, Range Rovers, Mercedessen etc. rond. Zo ook in het Mariaziekenhuis van Overpelt waar sinds juni een witte Mercedes of een roze Range Rover de kleintjes een lift geeft naar de onderzoekskamer of het OK. Dankzij de Vlaamse Kinderliga heeft pediatrie nu twee CliniCars. Daarmee heeft het Mariaziekenhuis de Limburgse primeur met dit ‘wagenpark’.

Plaats voor nog meer auto’s

Omdat het ziekenhuis groter wordt maar mensen daarom niet méér het openbaar vervoer nemen, bouwt het UZ Antwerpen een extra parkeertoren met 900 plaatsen. Op dit moment is er amper plaats voor 500 auto’s en dat is te weinig. De nieuwe parking zal 71 extra plaatsen voor mindervaliden bevatten.