Zorg zonder grenzen

13 september 2018

Amazon bouwt (poli)kliniek voor werknemers

De (gedeeltelijke) afschaffing van Obamacare zorgt in de Verenigde Staten voor heel wat ophef. Amazon is echter van plan om bij zijn nieuwe hoofdkwartier in Seattle ook een polikliniek te bouwen, waar hun bedienden en werknemers gratis eerstelijnszorg kunnen krijgen. Voor de werknemers zou dit deel uitmaken van hun verloningspakket en voor de tweede en derde lijn zal Amazon de nodige ziekteverzekeringpremies op tafel leggen. Amazon sluit niet uit om ooit een volwaardig ziekenhuis te bouwen voor zijn werknemers. Andere grote Amerikaanse bedrijven hebben gelijkaardige plannen om in eigen beheer ziekenhuizen te bouwen voor hun werknemers.

Invasie van bedwantsen

Twee keer op een week tijd moest de spoeddienst van het Franse ziekenhuis Claude Bernard in Metz de deuren voor 24 uren sluiten voor desinfectie na een ‘invasie’ van bedwantsen. Verantwoordelijke voor de bedwantsen was een opgenomen man die er hygiënisch blijkbaar niet zo goed aan toe was. En voordat het personeel het probleem had opgemerkt, was de situatie zo ernstig dat er niks anders opzat dan de afdeling preventief te sluiten en een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen om het vervelende ongedierte definitief te verwijderen. Maar dat lukte dus blijkbaar pas na een tweede sluiting van de dienst spoedgevallen.

Zwarte lijst

Een Brits ziekenhuis zit bijzonder verveeld met de conclusies van een onderzoek waarin staat dat niet minder dan 15 patiënten van het St. Georges Hospital ernstige schade hebben geleden door een ITprobleem waardoor die patiënten onvoldoende of niet meer werden opgevolgd, terwijl ze medische zorg nodig hadden. 646 patiënten kregen door het computerprobleem geen uitnodiging voor een noodzakelijke vervolgafspraak. Het ziekenhuis in kwestie staat ook op een soort van zwarte lijst van de NHS, omwille van felle discussies en ruzies tussen artsen onderling. De afdeling cardiochirurgie staat eveneens onder curatele door een bijzonder hoge mortaliteitsratio.

Verdwaalde kogel

Een 61-jarige Braziliaanse vrouw zal wellicht blijvend blind zijn nadat ze door een verdwaalde kogel in het ziekenhuis aan haar gezicht werd verwond. De vrouw herstelde na een chirurgische ingreep, toen tijdens een vuurgevecht in de naburige sloppenwijk een kogel door haar raam vloog. Het ziekenhuis bevindt zich op de rand van een sloppenwijk waar dagelijks liquidaties plaatsvinden. De toestand van de vrouw is stabiel, maar artsen vrezen dat ze haar ogen niet meer zullen kunnen redden.

Niet-conform helipad

En nog in het Verenigd Koninkrijk wekt een pas aangelegd en nog nietgebruikt helikopterplatform van het ziekenhuis Prince Charles in Merthyr Tydfil in Wales voor ergernis bij de lokale bevolking en politici. Naast het ziekenhuis werd een helipad aangelegd voor de som van 700.000 Britse pond (782.000 euro). Bij de oplevering 18 maanden geleden bleek dat het helipad niet aan de technische vereisten voldeed en dat de landingslichten onvoldoende waren voor een nachtlanding. Intussen landen helikopters nog steeds op een verder afgelegen plek en moeten ambulances nog enkele honderden meters overbruggen met de patiënt. Het ziekenhuis belooft dat de helipad binnen enkele maanden operationeel zal zijn.