Ecoweetjes

13 september 2018

Weg met de grasmachine

Ziekenhuizen houden van groen… Groenonderhoud vraagt echter veel tijd (en geld). De campus Gasthuisberg (UZ Leuven) wilde geen ronkende grasmachines maar koos voor een schapenkudde om het gras te kortwieken. Van maart tot oktober graast een veertigtal schapen het grasveld van het Lemmels- en Adrianenpark aan het ziekenhuis.

Patiënten in het groen

Ook patiënten op de intensieve zorgen van het Groene Hart Ziekenhuis in het Nederlandse Gouda kunnen nu even naar buiten als ze dat willen. Onlangs is hiervoor een binnentuin aangepast. Twee verpleegkundigen van de afdeling gaan bij mooi weer even met een aan het bed gekluisterde patiënt naar buiten om van de zon te genieten, meldt het ziekenhuis zelf op Facebook.

Vredeseilanden op het bord

Een van de voorbeelden dat MVO geeft, is dat van het UZ Leuven waar beslist werd om samen met Vredeseilanden aan de maaltijden te werken. Er werd een engagementsverklaring opgemaakt met 10 engagementen, gaande van een groter aanbod vegetarisch tot meer gebruik maken van seizoensfruit van lokale telers.

Bijenkorven

De campus Molière Longchamp in Brussel (Irisziekenhuizen) experimenteerde met bijenkorven. Het project liep van april tot september. Enerzijds werd de natuur zo een beetje in de grootstad binnengehaald, anderzijds genoten de psychiatrische patiënten van dit (vreemde) contact met de natuur.